Samenes nasjonaldag

6. Februar er det Samenes nasjonaldag, og dette kan man markere i skolen på mange forskjellige måter. Teamet i Lærerportalen har laget en samling med ressurser som kan være nyttig i denne forbindelse. Alle disse ressursene kan du finne inne på Lærerportalen.no. Har du allerede funnet eller laget gode undervisningsressurser i forbindelse med Samenes nasjonaldag? Del det gjerne på Lærerportalen slik at andre lærere også kan få nytte av det!

 

Sámi soga lávlla – Samenes Nasjonalsang (på Nordsamisk)

I beskrivelsen på filmen finner man teksten på Nordsamisk, Bokmål og Engelsk. Dette er en lang versjon av sangen, men den blir noen ganger presentert med kun første vers.

Link til videoen

 

Sámi soga lávlla – Samenes Nasjonalsang – lydklipp og tekst

Her kan man finne en lydfil og tekst til Samenes Nasjonalsang. Dette er kortversjonen av sangen.

Link til teksten

 

Samisk myteknuser

Den samiske myteknuseren er et nettbasert verktøy som skal bidra til en mer faktabasert debatt om samiske spørsmål. Vi knuser 24 vanlige myter om samer med harde fakta!

Link til aktiviteten

 

Elsa Laula Renberg – Samenes Jeanne d’Arc

En artikkel fra NRK om Elsa Laula. Kvinnen som ledet den samiske kampen 70 år før Norge fikk sin første kvinnelige statsminister. Artikkelen linker også til en dokumentar fra NRK.

Link til teksten

 

Bidos – til hverdag og fest – NRK

Bidos er en tradisjonell samisk matrett, som hovedsaklig består av reinkjøtt og grønnsaker. Retten brukes også som festmat. Her får vi se hvor enkelt det er å lage bidos!

Link til aktiviteten

 

Gahkku – samisk tynnbrød

Dette er tynnbrød som gjerne serveres sammen med reinsdyrkjøtt. Brødene kan stekes på en stein over et ildsted, eller rett og slett i stekepannen hjemme på kjøkkenet.

Link til aktiviteten

 

Duodji/duedtie/duodje i grunnskolen

I dette digitale veiledningsheftet finner du praktiske eksempler på hvordan du kan jobbe med samisk kunsthåndverk,duodji/duedtie/duodje, i grunnskolen. Oppgavene tar utgangspunkt i norsk læreplan, kunst og håndverk: 1.-7.trinn.

Link til aktiviteten

 

Du kan finne flere ressurser ved å logge inn på Lærerportalen.no og søke etter Samenes Nasjonaldag. God feiring!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *